SMÅ MÄNNISKOR
OCH STORA KÄNSLOR I
"LAPPTÄCKSPLANETEN"

Kristina Nystås ger fem bockar till Anne Tyler.


Den amerikanska författaren Anne Tyler har givit ut 12 romaner och ett 50-tal noveller.
 I svensk översättning finns 10 böcker utgivna.
 Hennes senaste bok är "Lapptäcksplaneten".

Anne Tyler skriver om de små människorna i tillvaron. Hon skildrar de tysta och ofta oansenliga personerna som finns runtom oss. De uträttar inga storverk, men försöker hantera sina liv så gott de kan. De funderar mycket över varför livet blev som det blev. Anne Tyler beskriver sina personer med stor ömhet på ett humoristiskt sätt.
 I "Den tillfällige turisten" skildrar hon mannen som hatar att resa, men som ger ut uppskattade reseböcker för affärsmän. I "Utan bagage" får vi möta den uppoffrande hustrun och modern som en dag får nog av sin familj och promenerar bort på stranden.

I "Lapptäcksplaneten" lär vi känna Barnaby Gaitlin. Han är i sin familjs ögon en totalt misslyckad figur.
 I stället för att arbeta i familjens stiftelse är han anställd i en servicefirma som hjälper gamla med allehanda uppgifter. Firmans anställda hjälper de gamla med att klä julgranen, handla och att bära kartonger från vinden.
 Barnaby är mycket uppskattad både bland kunderna och de udda arbetskamraterna. Det sägs att änglar kommer till Barnabys släkt för att bistå dem. Även Barnaby funderar om en ängel ska komma till honom.
 Han möter en något äldre kvinna på tågstationen och blir mycket attraherad av henne. Är Sofia ängeln i hans liv? Hon är banktjänsteman, något fyllig, ordentligt klädd och har ordning på sitt liv.
 De inleder ett förhållande men allt som tiden går försvinner attraktionen. Trots allt är nog Barnaby även i Sofias ögon en ganska misslyckad figur.
 Barnabys trogna arbetskamrat, den vessleliknande magra Martine finns hela tiden vid hans sida och till slut upptäcker även Barnaby hennes förtjänster.

"Lapptäcksplaneten" är en bok man blir glad av att läsa. Det oansenliga yttre kan gömma ett hjärta av guld. Det gäller bara att stanna upp och våga upptäcka det!

Det finns så många böcker om svåra och tunga problem. Anne Tylers böcker skildrar dessa problem ur en annan synvinkel. Hur ska man hitta en mening med allt som sker i denna förbryllande värld?
 Anne Tylers personer försöker hitta sin väg till ett meningsfullt liv. De vill trots allt vara sanna mot sig själva.
 Jag tycker mycket om Anne Tylers böcker och "Lapptäcksplaneten" är inget undantag i detta fall. Huvudpersonen i hennes senaste bok är skildrad med stor kärlek.
 Denna bok vill jag varmt rekommendera.

av kristina nystås


EN NY BOK:
Anne Tyler: Lapptäcksplaneten
(Forum, 1999. Originalets titel: A Patchwork Planet.)


[ Hem ] | [ Innehåll ]